Finlands största nationalstadspark till 400-åriga Karleby

Finlands största nationalstadspark till 400-åriga Karleby

Publicerad: 11.12.2020

Med miljöministeriets beslut har Finlands tionde stadspark inrättats i Karleby stad, som firade sitt 400-årsjubileum i september. Till arealen är parken med sina 20 000 hektar den hittills största och dess område omfattar förutom mångformiga skärgårdsnaturområden och strandängar också bland annat det kulturhistoriskt betydande trähusområdet Neristan i stadens centrum.

Stadsparken består av för invånarna viktiga och i fråga om kulturarvet betydande platser, som är sammanbundna med varandra av till exempel en räcka av vattenrutter och parklika rum.  Till Karleby stadspark hör Stadssundet längs hela sträckan från Järnvägsgatan till havsstranden.  Vid stranden finns gamla båthus och segelpaviljonger.  Till parkområdet hör också Gamlahamnsvikens vattenområde ända till Tankars fyrö samt det gamla trähusområdet Neristan i centrum.

Karleby nationalstadspark omfattar områden och byggnader i stadskärnan samt i stadsdelarna Hakalax, Halkokari/Mustakari, Hållhagen, Tallåsen, Neristan, Beckbruket/Tullbacken, Sandstrand/Elba och Brudskär.  Även områden i Larsmo och Karleby skärgårdar ingår i stadsparken.  

 

I sjöfararnas och hantverkarnas stadsdel Neristan värnar man om träbyggnadstraditionen

Styrelseordförande i Fastighets Ab Kokkolan Ruusupihla Karl-Erik Lybäck har drivit en cykelaffär i ungefär tjugo år i gamla stan och han är glad över att Karleby har fått komma med bland nationalparkerna.  Han berättar att Neristan har varit en bra plats för en cykelaffär, eftersom cykelhandeln alltid har varit livlig i området.  På de lugna gatorna i trähuscentrumet har det varit bra att provköra cyklar och att göra affärer i skuggan av gårdslönnen.  Lybäcks cykelaffär flyttade till Neristan på 50-talet och den finns där fortfarande i ny ägo.  

- Jag trivdes som cykelhandlare i Neristan.  Kunderna har kommit med hela familjen för att köpa cyklar, kundkretsen fanns i hela landskapet, berättar Lybäck.

För ett par år sedan målades Lybäcks bostadshus i ursprungliga nyans som bestämdes av en arkitekt och träden och prydnadsbuskarna på gården klipptes för en tid sedan av en arborist.  

- Vi försöker hela tiden hålla allt i skick utan några speciella förändringar, konstaterar Lybäck.

Enligt Lybäck är det bästa med 400-åriga Karleby stad de korta avstånden i centrum och de trivsamma parkerna i näromgivningen.  Han berömmer också stadens högklassiga kulturutbud och goda möjligheter till inomhusidrott.  

 

Vad är en nationalstadspark?

En nationalstadspark är en i markanvändnings- och bygglagen fastställd vidsträckt helhet av värdefulla kultur- och naturlandskap samt rekreationsområden belägen i en stadsmiljö och som staden har förbundit sig att bevara och sköta.  Nationalstadsparkerna är en del av hållbar stadsplanering och -byggande.  Ansökan om inrättande av en park görs av staden och beslutet om inrättandet fattas av miljöministeriet.

För att identifiera och bedöma nationalstadsparker har kriterier fastställts, med hjälp av vilka nationalstadsparkens standard kan övervakas.  En nationalstadspark ska innehålla bland annat naturområden som är viktiga för bevarandet av stadsnaturens mångfald och kulturmiljöer jämte byggnader som är viktiga med tanke på stadens utveckling.  En nationalstadspark ska också vara en del av stadsstrukturen, det vill säga börja i stadskärnan eller i omedelbar närhet av den.  Närmare kriterier finns på miljöministeriets webbsidor.

Förutom i Karleby finns det i Finland nio nationalstadsparker i Tavastehus, Heinola, Björneborg, Hangö, Borgå, Åbo, Kotka, Forssa och Kuopio.

 

Stadsparken utvecklas som en helhet

Österbottens Fastighetsförening gratulerar 400-åriga Karleby för att staden fått komma med i den värdiga skaran av nationalstadsparker.

-I sin bästa form styr nationalstadsparken stadsplaneringen och skapar en gedigen grund för stärkande av områdenas särprägel, sammanfattar Österbottens Fastighetsförenings verksamhetsledare Arto Saarikoski.

Sök