Regelbundet underhåll krävs för att hålla luftvärmepumpen energieffektiv

Regelbundet underhåll krävs för att hålla luftvärmepumpen energieffektiv

Publicerad: 16.05.2023

När solen börjar värma, börjar också frågorna om köp av luftvärmepump och hur den ska underhållas strömma in till tekniska rådgivningen vid Kiinteistöliitto Uusimaa.

Luftvärmepumpen är ingen ”installera och glöm”-grej, utan man måste komma ihåg att underhålla den regelbundet. Enkelt underhåll av utrustning som aktieägaren själv har låtit installera, t.ex. rengöring och eventuellt byte av filter, är aktieägarens ansvar. Det egentliga underhållet ska utföras av en yrkesperson.

Luftvärmepumpar kan om de inte underhålls leda till eventuella fuktskador. Damm kan till exempel täppa till kondensvattenröret och då hamnar kondensvattnet på fel ställe. Damm orsakar också ineffektiv drift, och i värsta fall kyl pumpen då inte, men drar ström.

Om orsaken till en fuktskada är en luftvärmepump som en aktieägare låtit installerat som ändringsarbete är ansvaret i princip aktieägarens. Det är bra att läsa och följa värmepumptillverkarens anvisningar. Det är viktigt att underhålla och rengöra både inomhus- och utomhusenheten enligt tillverkarens anvisningar.

Luftvärmepumpar får installeras endast av installatörer med behörighet inom kylbranschen beviljad av Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.

Källa: https://www.ukl.fi/regelbundet-underhall-kravs-for-att-halla-luftvarmepumpen-energieffektiv/?u_source=fsf#5bd1f10d 

Sök