Oövervakad matlagning den vanligaste orsaken till eldsvådor i Mellersta Österbotten och Jakobstad

Oövervakad matlagning den vanligaste orsaken till eldsvådor i Mellersta Österbotten och Jakobstad

Publicerad: 02.02.2022

År 2020 var oövervakad matlagning en av de vanligaste antändningsorsakerna för eldsvådor i husbolagen i Mellersta Österbotten, men antalet inträffade bränder var rejält färre än året innan.  Vid Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverk är man mycket nöjd över att antalet byggnadsbränder har svängt mot det bättre också på allmän nivå.  Att brandvarnare saknas i bostäder är trots allt fortfarande en riskfaktor, eftersom hela husbolagets säkerhet äventyras om varnare saknas.

Räddningschef Terho Pylkkänen vid Mellersta Österbottens och Jakobstadsområdets räddningsverk är nöjd för att antalet inträffade byggnadsbränder i området utvecklades tydligt i en positiv riktning under år 2020.  Han säger att eldsvådorna i bostadsbyggnader i bolagsform i medeltal var färre bland annat till följd av matlagning och tobaksrökning,  och i och med att eldsvådorna minskade blev också övriga brandskador mindre än under tidigare år.  

Eldsvådor till följd av oövervakad matlagning minskade enligt Pylkkänen med hälften jämfört med året innan.  Ännu år 2019 var tobaksrökning i husbolag den näst vanligaste orsaken till eldsvådor, men i fjol fanns den inte längre bland antändningsorsakernas tre i topp. Antalet bränder på grund av fel i elapparater och felaktig installering eller användning av apparater har från år till år varit rätt oförändrat.  Apparaternas funktionsduglighet borde också granskas regelbundet.

I Mellersta Österbotten och Jakobstad inträffade år 2020 sammanlagt 19 eldsvådor i rad-, små- och bostadsvåningshus som anmäldes till räddningsverket.  Glädjande är att siffran är lägre än under de två föregående åren.  

 

Om en bostad saknar brandvarnare riskeras hela husbolagets säkerhet

Bristfällig spissäkerhet och brandvarnare som är trasiga eller som saknas i bostäderna oroar trots de förbättrade siffrorna räddningsmyndigheterna, eftersom en eldsvåda inte kan upptäckas i tid utan en fungerande brandvarnare.  Det lönar sig för husbolaget att påminna invånarna om brandsäkerheten i den egna bostaden.  

I synnerhet kan det hos äldre eller andra personer som hör till specialgrupper ha uppkommit omständigheter i bostaden som försämrar brandsäkerheten och som i en nödsituation kan göra det svårare att till exempel ta sig ut ur bostaden.

 

Ta i bruk hemmets säkerhetschecklista i husbolaget

Räddningsbranschens Centralorganisation i Finland har publicerat Checklista för ett brandsäkert hem, som är ett bra verktyg för genomgång av säkerhetsärenden.  I en idealsituation kan till exempel en äldre person gå igenom checklistan tillsammans med en närstående eller en bekant granne.

”Husbolaget kan inte göra inspektioner gällande brandsäkerheten i invånarnas hem, men bolaget kan påminna om saken till exempel genom att dela ut checklistan”, säger Fastighetsförbundets biträdande chefsjurist Kristel Pynnönen.

Sök